Kenniscentrum gaat geld vragen

Kenniscentrum Filantropie, de opvolger van de Kennisbank Filantropie, vraagt vanaf 1 maart geld voor haar dienstverlening. Stichtingen met een ANBI kunnen zich nog wel gratis registreren. Er moet bijvoorbeeld in het nieuwe model betaald gaan worden voor betere vindbaarheid van het goede doel. En dat kan per jaar tussen de 60 en 120 euro gaan kosten. Dus wie het meest gaat betalen heeft waarschijnlijk de meeste kans wat beter gevonden te worden. maar betalen voor diensten die de vindbaarheid moeten vergroten 60 tot 120 euro per jaar. Kenniscentrum zal extra inkomsten hard nodig hebben nu founder Goede Doelen Nederland de samenwerking per 1 mei heeft opgezegd. Dat betekent concreet een verlies van bijna een derde aan inkomsten.

De organisatie Goede Doelen Nederland is al uit de samenwerking gestapt, waarbij de aangesloten clubs vooral de grote organisaties vertrokken zijn. Men is tot deze stap gekomen om de inkomsten op te krikken. Nadat eerder een poging ondernomen werd geld te genereren via het verkopen van gegevens binnen de branche. Hiermee wordt opnieuw helaas aangetoond dat het doorverkopen van data plaats heeft. Registreren is dus minder privacy beschermend dan gedacht wordt. Het kenniscentrum zou de database moeten worden voor navraag. echter het is anders gelopen dan verwacht werd.

Nu is het registreren van gegevens geen verplichting op platformen als deze. Het volstaat dat elke ANBI zijn gegevens publiceert op de eigen website. Denk dan aan: beleidsplan, bestuur samenstelling, jaarverslag, contactgegevens.
Ook wij hebben nooit gevraagd om de cijfers etc. te publiceren via onze site. Daarvoor is elke organisatie geheel zelf verantwoordelijk.